2017-2018

Programma 2017/2018
9 juni 2018 20.00 Anne Bakker is een unieke en betoverende violiste die haar eigen composities brengt. Ze is als violiste geworteld in de klassieke muziek, maar is ook singer-songwriter. Ze maakt uitstapjes naar diverse muzikale stijlen, inclusief experimenteel vioolwerk. Het wordt een gevarieerd en verrassend optreden.
Meer info: https://www.annebakker.net/
13 mei 2018 15.00 VoorDoor Smildegers bij het CultuurPodium Bovensmilde
In totaal 7 groepen treden op. Variërend van Molukse bands, gelegenheidscombinaties met verrassende instrumentbezetting (o.a. gitaar-orgel, piano-accordeon), koor, duo en kwartet. De muziekstijlen variëren hevig van traditioneel, klassiek en modern. Iedereen is welkom.
8 april 2018 15.00 uur Jong talent op het CultuurPodium Bovensmilde
Het CultuurPodium Bovensmilde wil nadrukkelijk ook een podium zijn voor jonge mensen. Op zondag 8 april zullen twee jonge muzikale talenten uit de regio optreden. Het zijn zus en broer Falou (22 jaar) en Florian Lansink (20 jaar). Ze studeren allebei aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Falou zit in het derde jaar van haar bachelor waar ze cello bij Lucia Swarts studeert. Florian zit in zijn tweede jaar van zijn bachelor en studeert contrabas bij Jean Paul Everts. Zij vormen sinds vorig jaar een duo. Op het programma staan werken van Offenbach, Dragonetti, Bach, Rossini, Shostakovich en Harrington. Wij hebben erg veel zin in dit concert. Falou en Florian lieten weten dat zij er ook naar uitzien.
Ook zal er werk te zien zijn van plaatselijk kunstenaar Emy Noya en zal zij daarover in een gesprek vertellen.
11 maart 2018 15.00 uur Arpeggio, het Asser Kamerkoor o.l.v. Peter Siebesma zullen werken zingen van Purcell, Händel, Haydn, Mozart, Rossini, Schubert, Jacques Brel, Lennon& McCartney e.a.
Sommige werken in volledige bezetting gezongen en andere in kleine bezetting of solo.
10 maart 2018 20.00 uur Johannes Passion in Bovensmilde door het Margaretha Consort

Het Margaretha Consort (met gambiste/celliste Marit Broekroelofs als artistiek leider) voert dan de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach uit. De bekende organist en musicoloog Pieter Dirksen heeft een reconstructie van deze oer-Johannes uit 1724 gemaakt. Hij leidt deze uitvoering – net zoals Bach zelf indertijd – vanachter het clavecimbel. Bach was als cantor van de beide hoofdkerken van Leipzig verantwoordelijk voor de kerkmuziek in die stad. Wekelijks schreef hij cantates voor de kerkdiensten. Op kerkelijke hoogtijdagen werd er echter meer verwacht: daarom componeerde hij in 1724 een groot werk, een Passie, die gebruikt werd tijdens de kerkdienst op Goede Vrijdag. De tekstbasis wordt gevormd door de onveranderde Evangelietekst (Johannes 18-19) in de vertaling van Maarten Luther.De prachtige Johannes Passion onderscheidt zich op meerdere punten van de Matthäus Passion, en enkele daarvan springen wel bijzonder in het oog: de stijl is nuchterder en verhalender, en daardoor misschien wel dramatischer. Bovendien doet het stuk doet veel intiemer en ingetogener aan. Dat effect wordt nog versterkt door het feit, dat het Margaretha Consort deze reconstructie slechts met slechts 10 zangers en 10 instrumentalisten uitvoert. De Waterstaatskerk in Bovensmilde is een bijzondere locatie voor deze muziek. De kerk is klein en intiem en past dus uitstekend bij de enkel bezette uitvoering door het Margaretha Consort en Choir. De solisten zijn:
Fernando Guimarães – evangelist, Linde Schinkel – sopraan, Helena Poczykowska – alt, Kevin Skelton – tenor, Marcel van Dieren – Christus, aria’s, en Geert Rolfes – Pilatus, aria’s
Kaartverkoop via www.margarethaconsort.nl  en tickets.daannijman.nl.
Meer informatie: margarethaconsort.nl en facebook.com/margarethaconsort 

11 februari 2018 15.00 uur Lezing over Prentkunst en orkshop Stembevrijding
-Pieter Jonker gaat in op de verschillende technieken die kunstenaars gebruiken om prenten te maken. Er zullen ook prenten te zien zijn van Drentse kunstenaars als Toon Wegner (Orvelte), Kea Homan (Assen), Siemen Dijkstra (Dwingeloo), Erik van Ommen (Vries) en Reinder Homan (Smilde).
-Joan de Blois-Niebuur laat ons kennis maken met stembevrijding. Het klinkt wat gewichtig, maar het is juist luchtig. Zingen lucht op. Iedereen die kan praten kan ook zingen. Dat is de insteek bij stembevrijding.
14 januari 2018 15.00 uur MEEZZ: acoustic live music, met Eessa Frieman (zang), Frits Colenbrander (contrabas/basgitaar), Frits de Lange (gitaar), Abel Hofman (slagwerk).
Zij schrijven over zichzelf: “We reizen vrolijk kriskras door de geschiedenis van de lichte muziek. Met eigenzinnige interpretaties van stevige popklassiekers, maar we kunnen ook bluesy en jazzy swingen of je ontroeren met doorleefde ballads” Info: www.meezzmusic.nl
10 december 2017 16.00 uur Festival of Carols
De oorsprong van het festival gaat terug tot 1880, toen de vaste indeling voor deze Kerstdienst werd bedacht door de latere aartsbisschop van Canterbury. Tegenwoordig worden wereldwijd Festivals of Carols uitgevoerd in de periode rond Kerst. Een aantal zangers van onder andere Choral Voices zal de Carols zingen. Zij zingen bekende en minder bekende kerstmuziek. Bezoekers kunnen delen hiervan meezingen.
12 november 2017 15.00 uur Optreden van het duo Evrin. Flyer
Evrin is een duo dat bestaat uit Eefje Terschegget en Riny Raijmakers. Het duo ontmoette elkaar in 2012 en al snel ontstond er een organische mix van folk en jazz.
Voor meer informatie zie http://www.evrinmusic.nlDaarnaast zal er een interview zijn met kunstenaar Wiebe Bosma uit Bovensmilde.
Geboeid door de wisselwerking van lucht, licht, water, weerspiegelingen en karakteristieke vormen in het landschap, probeert hij die te vangen in figuratieve schilderijen, aquarellen en tekeningen.
Voor meer informatie zie: http://www.atelierwiebefbosma.nl
8 oktober 2017 15.00 uur Trio Kalliope
Sopraan : Karlien de Jonge
Dwarsfluit : Robert Jan van der Feen
Piano : Thera Dotinga
Verhalenverteller Henny Riepma.
Zondag 10 september 2017 15.00 uur Het Nedersaksische Vocaal Ensemble zingt arrangementen van liedjes in één van de Nedersaksische streektalen (Gronings, Drents, Sallands, Twents, Achterhoeks, Platt-Duuts en Stellingwerfs).

Voor de pauze zal de kunstenaar Peter Bes zijn werk presenteren. Hij maakt objecten in glas en steen. Hij heeft de glazen doopschaal voor de kerk ontworpen.
Na de pauze zal Jans Vrieling, organist en orgeldeskundige iets vertellen over het bijzondere orgel in de kerk van Bovensmilde.

Zaterdag 9 september 2017 10:00 -17:00 Open monumentendag